Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Μήπως Χρειάζεστε Μία Κινέζα Μητέρα Για Την Επιχείρησή Σας;


(αρχική ανάρτηση της Kim Klaver)
Σε ένα εκπληκτικό κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε πριν λίγο καιρό - Γιατί Οι Κινέζες Μητέρες Είναι Οι Καλύτερες - η συγγραφέας, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Γέιλ και Κινέζα μητέρα Έιμι Τσούα, κάνει κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με την επιτυχία και συγκεκριμένα,

“πώς οι Κινέζοι γονείς ανατρέφουν κατά κανόνα επιτυχημένα παιδιά. Αναρωτιούνται τι κάνουν αυτοί οι γονείς, ώστε να δημιουργούν τόσες μαθηματικές και μουσικές ιδιοφυΐες, πώς είναι η ζωή μέσα σε μία τέτοια οικογένεια και κατά πόσο θα μπορούσαν να το κατορθώσουν και οι ίδιοι.”

Μια και η ιστορία αφορά στην ίδια και στις δύο κόρες της, αξίζει να την ακούσουμε. Πρόκειται πραγματικά να αλλάξει τον τρόπο που σκέπτεστε. Δείτε την ιστορία σαν μία Μελέτη Περίπτωσης από την Οικονομική Σχολή του Χάρβαρντ και δείτε πόσο σχετική είναι. Δεν υπάρχει «μία συνταγή για τα πάντα» κι αυτός είναι ο λόγος που το Χάρβαρντ χρησιμοποιεί τη μέθοδο της μελέτης περιπτώσεων. Ωστόσο, έχω την υποψία ότι κάποιοι ίσως θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μία Κινέζα μητέρα στο Δικτυακό Μάρκετινγκ.

Κάποιες ιδέες και ερευνητικά ευρήματα από το κείμενό της :

1. Από μελέτη που διεξάχθηκε μεταξύ 50 Δυτικών Αμερικανίδων μητέρων και 48 Κινέζων μεταναστριών μητέρων, σχεδόν το 70% των Δυτικών μητέρων είπαν είτε ότι «το να υπερτονίζουμε τη σημασία της ακαδημαϊκής επιτυχίας δεν είναι καλό για τα παιδιά» είτε ότι «οι γονείς οφείλουν να καλλιεργήσουν την ιδέα ότι η μάθηση είναι διασκεδαστική.» Αντιθέτως, περίπου το 0% των Κινέζων μητέρων είχε την ίδια άποψη. Οι περισσότερες Κινέζες μητέρες δήλωσαν πως πίστευαν ότι τα παιδιά τους μπορούν να είναι «οι καλύτεροι» μαθητές, πως «τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα είναι ο καθρέφτης της επιτυχημένης ανατροφής από τους γονείς» και πως, αν τα παιδιά δεν αρίστευαν στο σχολείο, τότε υπήρχε «πρόβλημα» και οι γονείς «δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.»

Μία ακόμη ΠΟΛΥ μεγάλη διαφορά:

«Άλλες μελέτες δείχνουν ότι, σε σύγκριση με τους Δυτικούς γονείς, οι Κινέζοι γονείς δαπανούν περίπου 10 φορές περισσότερο χρόνο καθημερινά στην άσκηση ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων με τα παιδιά τους. Αντιθέτως, τα παιδιά των Δυτικών είναι πολύ πιθανότερο να συμμετέχουν σε αθλητικές ομάδες.»

Μία πολύ βασική έννοια, που πρέπει να καταλάβει κάποιος, ο οποίος αποφάσισε να μάθει κάτι – οτιδήποτε – καινούριο, όπως το πώς να γίνει επιχειρηματίας, όταν μόλις έχει απολυθεί, είναι η εξής…

«Οι Κινέζοι γονείς κατανοούν ότι τίποτα δεν είναι διασκεδαστικό, μέχρι να γίνεις καλός σ' αυτό. Για να γίνεις καλός σε οτιδήποτε πρέπει να εργαστείς• αλλά τα παιδιά από μόνα τους ποτέ δεν θέλουν να εργάζονται, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να παραβλέπουμε τις προτιμήσεις τους.

«Αυτό συχνά απαιτεί ψυχικό σθένος από την πλευρά των γονέων, επειδή το παιδί θα αντισταθεί• τα πράγματα είναι πάντα δύσκολα στην αρχή, και εκεί είναι που συνήθως παραιτούνται οι Δυτικοί γονείς. Αν, όμως, εφαρμοστεί σωστά, η Κινέζικη στρατηγική δημιουργεί έναν ενάρετο κύκλο.

«Η ανυποχώρητη εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση είναι καίριας σημασίας για να έχει κάποιος άριστες επιδόσεις• η μηχανική επανάληψη έχει υποτιμηθεί στην Αμερική.»

Όλοι γνωρίζουμε πως τα πάντα είναι πιο δύσκολα στην αρχή και οι περισσότεροι άνθρωποι απλά παραιτούνται. Αν, όμως, εξακολουθήσετε την εξάσκηση, σας περιμένουν καλά νέα…

«Από τη στιγμή που κάποιο παιδί αρχίζει να αριστεύει σε κάτι – είτε αυτό είναι μαθηματικά, πιάνο, μακρινές μπαλιές ή μπαλέτο – τότε δέχεται επαίνους, θαυμασμό και ικανοποίηση. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή του και μετατρέπει μία δραστηριότητα, που κάποτε δεν ήταν καθόλου διασκεδαστική, σε ευχάριστη. Αυτό, με τη σειρά του, διευκολύνει το γονέα να κάνει το παιδί να εργαστεί ακόμη περισσότερο.»

Αυτό ακριβώς είναι το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει το 901 σελίδων Εγχειρίδιο του Κέμπριτζ για τη Γνώση και την Άριστη Επίδοση: Η προθυμία (ή ικανότητα ή πειθαρχία ή όπως αλλιώς το λέτε) για εξάσκηση είναι αυτό που κάνει ένα άτομο να αριστεύσει. Εφ’ όσον κάποιος φτάσει ένα επίπεδο ικανότητας, η ευχαρίστηση γίνεται μεγαλύτερη. Και όταν κάποιος είναι τόσο καλός, ώστε να προκαλεί τα θετικά σχόλια των άλλων, αυτό γίνεται από μόνο του ένα κίνητρο.

Ενώ η συγγραφέας υποστηρίζει ότι ένας γονέας μπορεί να «παραβλέψει τις προτιμήσεις [του παιδιού] του,» ως ενήλικοι πρέπει να παραβλέψουμε τις δικές μας προτιμήσεις (να μην κάνουμε εξάσκηση στα τηλεφωνήματα, παραδείγματος χάριν), και αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο. Δεν υπάρχει κανείς να μας "βάλει να κάνουμε" αυτό που εμείς οι ίδιοι δηλώσαμε ότι θέλουμε να κάνουμε. Ξέρετε καλά τι εννοώ.

Και μια προσωπική λεπτομέρεια. Όταν πρωτοξεκίνησα την επιχείρησή μου, ή μάλλον τη δεύτερη φορά, ένας από τους θαυμάσιους και πολύ επιτυχημένους αναδόχους μου ήρθε να «ζήσει μαζί μου» για 4 περίπου εβδομάδες. Είχε ένα ξενοδοχείο κοντά μας και βρισκόταν μαζί μας καθημερινά από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, όταν γυρνούσαμε εξαντλημένοι για βραδινό... (ήμασταν δύο άτομα στην επιχείρηση).

Τόσο εκείνη όσο και ο Τζεφ δεν μου έλεγαν απλώς ‘κάνε ετούτο και το άλλο’ για να μας τηλεφωνήσουν ύστερα μία φορά το μήνα και να μας γκρινιάξουν, γιατί δεν είχαμε παραγγελίες ή γιατί δεν είχαμε φέρει άλλους στην ομάδα. Ήταν από πάνω μας μέχρι να το κατορθώσουμε. Να είστε σίγουροι, ένιωθα μεγάλη παρακίνηση και ενθουσιασμό μαθαίνοντας και κάνοντας κάτι, που θεωρούσα ότι ήταν τόσο εξαιρετικό. Ωστόσο, έπρεπε να το μάθω. Το να τον έχουμε εκεί, κάθε μέρα, όλη μέρα, ήταν μία υπέροχη εμπειρία που μας απογείωσε πραγματικά.

Η επιταγή του δεύτερου μήνα ήταν πενταψήφια (και δεν εννοώ τους χαμηλούς πενταψήφιους αριθμούς) για εμένα και τη φίλη μου μαζί, κι αυτό μας έδωσε ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο. Είχαμε ξαφνιαστεί, το λιγότερο, καθώς κανείς από τους δυο μας δεν είχε κάποια τέτοια εμπειρία στο παρελθόν. Αυτό συνέβη 20 χρόνια πριν.

Σημείωση : Δίδασκα ήδη από χρόνια ότι απαιτούνται εκατοντάδες ώρες, για να μάθει κάποιος να λειτουργεί οποιαδήποτε επιχείρηση, στην οποία πρέπει να κάνει πωλήσεις και να στρατολογεί ανθρώπους για να κερδίζει χρήματα. Κι αυτός είναι ο λόγος που θέλω να σας προτρέψω να αφιερώσετε το χρόνο σας σε εκείνα τα πράγματα που χαρακτηρίζουν ΕΣΑΣ και να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε αυτά. Ναι, ακόμη και τότε θα θελήσετε να το σκάσετε πού και πού. Όμως, αφοσιωθείτε στην εκμάθηση των δεξιοτήτων εκείνων, που θα σας είναι πιο χρήσιμες για να ξεκινήσετε. Αν το μοντέλο της επιχείρησής σας απαιτεί διαπροσωπική, φιλική επαφή, τότε κάντε αυτό. Αν έχετε να κάνετε με πωλήσεις από πόρτα σε πόρτα, τότε κάντε αυτό. Αν ειδικεύεστε σε συναντήσεις σε σπίτια, τότε κάντε αυτό. Αν δουλεύετε με το ίντερνετ, κάντε αυτό. Συγκεντρώστε την προσοχή σας σε κάτι που σας αρέσει, κι έπειτα ξεκινήστε τη διαδικασία που θα σας οδηγήσει να γίνετε δεξιοτέχνες σ’ αυτό.

Τέλος πάντων, νομίζω πως σας έδωσα αρκετά να σκεφτείτε, έτσι; Κι αν χρειάζεστε μία Κινέζα Μητέρα (ή πατέρα) για να απογειώσετε την επιχείρησή σας, αφήστε το σχόλιό σας πιο κάτω! Ίσως λάβω σοβαρά υπ’ όψη μου την περίπτωση να σας «αναθρέψω.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου